Мета навчальної дисципліни « Гірнича справа» є формування системи знань і практичних навичок у студентів для успішного їх використання у майбутній  виробничій діяльності.

Завдання. Вивчення гірничих виробок; основних процесів при проведенні та кріпленні гірничих виробок, розкриття та підготовка шахтного поля; комплексу виробничих процесів при видобутку корисних копалин; шахтної вентиляції; охорони праці.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

Знати: типи і призначення гірничих виробок; основні процеси при проведенні та кріпленні гірничих виробок; способи та схеми розкриття і підготовки шахтного поля; комплекс виробничих процесів при видобутку корисних копалин; загальні положення шахтної вентиляції; загальні положення з охорони праці.

Вміти: виконувати підбір і планувати розстановку обладнання на дільниці; складати графік демонтажу та монтажу обладнання; контролювати використання технологічного та допоміжного обладнання за призначенням та технічними характеристиками; контролювати дотримання підлеглими належних умов праці, безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічних норм проведення позачергового ремонту обладнання дільниці.